8 feb. 2009

Asa si asa






Groapa Ruginoasa reprezinta un fenomen cu totul aparte, cum ar spune specialistii. Pentru novicele din mine a constituit un peisaj interesant si o dovada in plus a minunatiilor pe care le poate face Dumnezeu folosindu-se de vant si apa. Dar si a felului frumos in care stie sa imbrace ceea ce a fost deranjat de la locul lui de Adam prin decizia lui de a pacatui. Ca un fel de lingurita de zahar de langa brofimenul amar din copilarie.
Ceea ce se intampla la Rosia Montana este tot interesant si aparte. Doar ca de data asta este o dovada a "minunatiilor" pe care le poate face omul cand se opreste intr-un loc.
A vedea Rosia Montana imediat dupa Groapa Ruginoasa este ca un dus rece. Trecerea de la pietrele mici care s-au aranjat potrivit in caderea lor si peisajul de dincolo de groapa la nisipul, noroiul si peisajul deprimant din apropiere de Rosia... iti scoate in evidenta intr-un mod izbitor deosebirea dintre ce se intampla cand pune Dumnezeu mana si cand pune si omul mana lui.
Noroi care ti se prinde bine de incaltaminte si in care te afunzi fara sa-ti dai seama, absenta oricarei urme de vegetatie pe toata intinderea sau poate doar ceva stuf uscat, cianura ascunsa in mal, insasi prezenta dealului urias de noroi undeva la marginea unei sosele.
Inainte sa existe muntele de noroi exista o mina in care era praf de aur. Noroiul de azi este pamantul din care a fost extras praful stralucitor. Si cum nimeni nu are nevoie de pamant nevaloros, a fost uitat asa...la marginea drumului. Undeva in apropiere se vad niste camioane, tractoare, remorci. Poate la un moment dat, cineva il va lua de acolo. Pana nu va deveni un celebru teren de fotbal pentru copii.
Dumnezeu nu stie sa faca lucrurile decat ASA. Omul a uitat insa ca exista si un alt mod decat asa si asa.

Niciun comentariu: