18 ian. 2009

Buturuga mica rastoarna carul de....ozon

Nu am fost niciodata la gradinita. Insa din povestile altora am crezut mereu ca trebuie sa fie un loc in care copiii se joaca mult ( ce poti face altceva la o astfel de varsta?) si tot intr-o joaca invata si cantecele si poezii, fac bastonase, pregatesc serbari, construiesc, darama si ce alte lucruri mai fac ei pe acolo. Asta pana astazi.
Diminetile la Punta Arenas nu se difera cu mult de alte dimineti. Poate doar cand bate vantul cu 130 de km pe ora, sau cand intalnesti un pinguin in drumul tau. Sau poate cand deschizi ziarul si vezi codul zilei. In functie de culoarea lui oamenii stiu cum sa se imbrace, ce crema sa foloseasca, daca e timp prielnic pentru ochelari de soare sau daca sa plece sau sa ramana acasa. Codul zilei nu este nici horoscop nici ultima gaselnita in materie de moda. Pentru chilieni este o cheie in care isi duc zilele. Pentru ca si le duc intr-un oras situat chiar sub gaura din stratul de ozon.
Stratul de ozon reprezinta acea parte a stratosferei in care se regaseste cea mai ridicata concentratie de ozon (0trei). Rolul lui este acela de a absorbi cea mai mare parte dintre razele ultraviolete, al caror efect asupra organismului este unul destul de grav. Se vorbeste despre gaura in stratul de ozon in momentul in care cantitatea de substanta este sub 220 de unitati Dobson, dat fiind ca normalul este de 350. (unitatea Dobson reprezinta unitatea de masura pentru concentratia de ozon din atmosfera). Ce s-ar intampla daca stratul ar disparea de tot intr-o zi?
Incepand cu anul 1970 oamenii de stiinta au constata o subtiere a stratului de ozon de deasupra Antarcticii (Punta Arenas este cel mai sudic oras). Ceea ce este generic cunoscut drept gaura in stratul de ozon se formeaza in perioada de primavara in Antarctica (toamna in zona nordica) si creste pe perioada mai multor luni inainte de a se reduce. De la an la an insa...gaura se mareste iar refacerea ei ia tot mai mult timp. Si locuitorii invata sa se adapteze tot mai mult.
In Punta Arenas copiii invata la gradinita care sunt efectele radiatiilor solare. Poate ca mai invata si bastonase si poezii din cand in cand. Inainte de a iesi la joaca, educatoarea trebuie sa aiba grija ca fiecare dintre ei sa fie bine cremuit pentru a evita eventuale arsuri. Mai ales cand codul zilei este portocaliu. Si desi afara e cald, fiecare dintre ei e bine imbracat si acoperit.
Cancerul lor de piele este raceala ta. Orice arsura serioasa poate fi un punct de plecare. Si la Punta Arenas nu e mare lucru sa te arzi. Uneori e suficient sa astepti autobuzul....descoperit. Sau sa fie inchis la magazinul de unde iti iei crema de obicei. Doar ca inca nu s-a inventat paracetamolul care sa o ....trateze. Si in plus medicii spun ca boala se poate declansa si dupa 15 ani. Asta ca sa stii de unde ti se trage. Cine s-a fript o data sufla si in....crema de soare.
Principalul vinovat al subtierii stratului de ozon este emiterea anumitor substante: clorofluorocarbonii (intalniti in detergentii industriali, in lichidul de racire din sistemele frigorifice, tot ce tine de sisteme de racire, inclusiv aparatul de aer conditionat; de mentionat ca o data eliberati in atmosfera, au nevoie de sute de ani pentru a disparea definitiv), bromura de metil (folosit in agricultura ca sterilizator al solurilor sau ca pesticid), hidrofluororclorocarbonii si hidrofluorocarbonii, folositi frecvent in toate tipurile de industrie si alesi drept inlocuitori benefici ai clorofluorocarbonilor, interzisi dupa un timp in anumite tari ca urmare a diferitelor tratate si acorduri semnate. Dar nici acestia nu s-au dovedit mai breji. Descompunandu-se sub actiunea luminii, acesti compusi elibereaza clorul care sparge moleculele de ozon. Atomul de clor, a carui durata de viata atinge pana la 100 de ani va distruge mii de molecule de ozon inainte de a disparea.
In momentul de fata stratul de ozon este mai subtire doar acolo, in partea de sud a pamantului, pe principiul ca nordul le face...si sudul le trage. Niciodata nu m-am gandit ca efectele gesturilor si faptelor mele, ale folosirii sau nefolosirii unor lucruri pot ajunge pana acolo. Pot afecta un copilas chilian care s-a baricadat pana in dinti pentru a merge la....gradinita. Tarile puternic industrializate si dezvoltate din Europa ca de altfel si SUA sunt si principalele furnizoare de substante care cauzeaza grav...stratului de ozon. Intr-o buna zi insa....nu stiu exact cat de buna va fi chiar daca va fi insorita...s-ar putea ca ea sa ajunga si aici. Si imi voi da seama....pe pielea mea de data asta....ca fiecare lucru conteaza. Chiar si sa sting lumina cand ies din camera.

Niciun comentariu: