23 mar. 2009

File de calendar

Uneori colectionez file de calendar. File rupte brusc si stramb din calendarul de pe perete. Mototolite si aruncate ici colo.
Octombrie e scortos ca o merdenea. Merdenea rece din cele ramase la inchiderea magazinului. Merdenea cu gust de aniversare intre prieteni intr-un cismigiu scuturat de frunze.
Februarie e fad. Fad ca un ceas de pauza intre doua asteptari. Fad ca un examen ale carui subiecte le tot invarti pe toate partile si nu iti intra in minte de niciun fel. Si monoton ca un raspuns care nu mai vine.
Mai are ceva din joaca copilului pe o plaja pustie. Suficient de lunga cat sa-i ajunga sa-si alerge bucuria si sa o calce. Ca intr-un joc de calcatea.
Iunie este scolarul cu emotii la bac. Emotia lui si daca imi pica taman subiectul pe care nu il stiu sau emotia lui cineva se gandeste la mine.
Decembrie e alb si bucuros. Bucuros ca o intrecere cu sanii sau ca un drum intr-un autobuz rece ca gheata in care nu poti vorbi despre nimic altceva decat despre....visuri. Bucuros ca un joc de calcatea intr-o zapada pana la genunchi sau ca o mandarina pe jumatate amestecata cu puf de manusi. Bucuros ca un foc de artificii. Cu nunate de potocaliu pal si art-nouveau.
August e ruginiu. Ruginiu de rugina lanturilor unui traseu fara nume. Un tricou alb ruginit. Ruginiu de rugina unei lanterne vechi care cauta.
Noiembrie este copacul batut de toate ploile, frunza calcata de toti pasii, copilul tremurand de frig. Si poate o cana de ceai cald care s-ar fi vrut bauta candva.
Iulie este lastunul in zbor. Sau ploaia care cade suparata pe plasticul unei folii cu care incerci sa te aperi cat de cat. Sau o ploaie pe care o zaresti de departe dar care nici nu macar nu te atinge.
Septembrie este gutuia pufoasa muscata langa o carte buna. un scaun liber intr-o sala aglomerata. Un album de fotografii.
Martie e transparent. Ca o lacrima. Sau ca ciobul unui vis proaspat spart. Un ciob in care te tai fara sa iti dai seama. Martie este ploaia. Ploaia in care te poti ascunde nebanuit de bine. Martie este copacul uscat. Martie este praful ramas de la cuvintele sterse de guma.Martie este o fila de 24 veche si cu nuante sterse.

Niciun comentariu: