3 nov. 2008

Sambata africana

Sambata in Africa are gust de portocala. O felie de portocala sau o portocala intreaga. O portocala pe care o poti manca de unul singur sau o poti imparti cu cei de langa tine. Portocala zemoasa...de care te bucuri pana la ultima cojita. Parca si cojile le-ai manca.
Sambata in Africa este un pic prafuita. Praf in tenesii pe care i-ai lasat la usa. Praf pe carti. Praf pe fusta dupa ce te ridici de pe genunchi. Unul dintre cele mai placut momente a fost intr-un sabat dimineata, cand totii membrii comunitatii erau in genunchi sub un copac si se rugau. Praf pe tot ce prinzi sa lasi afara.
Sabatul in Africa are glas de copil. Copil care nu stie altceva decat sa cante. Si canta cu atat de multe bucurie incat te surprinde de fiecare data. Chiar daca are adidasi sau tenesi fara talpi, chiar daca hainele lui cele mai bune sunt....uniforma de scoala. Chiar daca nu are drept jucarie decat o mingie din carpe puse la un loc. Chiar daca nu stie intotdeauna ce inseamna sa fii mangaiat sau iubit, sau rasfatat. Chiar daca nu a mai mancat de 2 zile.
Sabatul in Africa are culoare apusului de soare. Un soare mare si portocaliu. Care apune mereu in acelasi loc si la aceeasi ora. Sau aproape. Iarna la 6 si vara la 7. Doar ca vara cu mai mult zgomot. Bazait de tantari.
Sabatul in Africa este unul simplu. Simplu ca o biserica fara geamuri, cu o singura incapere, cu banci din lemn. Simplu ca un om care vine sa dea mana cu tine, bucurosa te vede acolo, bucuros de parca te-ar fi asteptat de o vreme pe care nu si-o mai aduce aminte. Simplu ca un cartof fiert. Cartofii fiertii sunt meniul constant al meselor de pranz dintr-o zi de sabat. Si cu o rosie langa, pastrata special pentru o astfel de ocazie. Si cu un strop de creativitate ca sa stii cum sa faci din el ceva gustos de fiecare data. Simplu ca un joc pe care li-l propui copiilor. Joc care petnru ei insa are atat de multa culoare si prospetime.
Sabatul in Africa are ceva dintr-un tablou de familie. Cand dupa o alergatura de o saptamana te opresti. Te opresti, te uiti in urma si asculti. Asculti ce spune El, ce spun ceilalti, ce spui tu. Te opresti si canti. Si parca nu te-ai mai opri din cantat. In Africa...este molipsitor.
Sabatul in Africa este simplu si gustos ca o portocala de culoarea apusului de soare pe care o imparti cu cei ai casei.

Un comentariu:

norelicb spunea...

Tu vezi cu sufletul. Un suflet de copil dar si de adolescent romantic. Abundenta de culori, sunete, mirosuri, gusturi, atingeri, fac experienta citirii textului tau o experienta a simturilor. Citindu-te, ezit intre a raspunde cu nerabdare multimii de stimuli si a abandona restul textului pentru a savura mai bine o anume senzatie. Cred ca le-as aprecia mai bine daca mi le-ai da incet si pe rand.