15 apr. 2010

Alandala


Descriere: Jucătorii vor fi împărţiţi în 4 grupe. Odată grupele formate, fiecare grupă se va aşeza într-un cerc. În cadrul fiecărei grupe va exista un coordonator care le va explica regulile şi obiectivele jocului. Acesta va trebui să aibă cu el un cronometru.
Obiectivul principal este ca fiecare membru in parte, să îşi spună numele, astfel încât timpul în care grupul reuşeşte să realizeze acest lucru să fie unul cât mai scurt. Membrii grupului aleg sensul de mers. După 2-3 încercări în care timpul lor poate creşte sau scădea, coordonatorul jocului îi va pune să se gândească, ca echipă, la o altă modalitate în care pot realiza acest lucru şi mai repede. (O soluţie ar fi să-şi scrie fiecare numele pe un cartonaş pe care să îl ridice imediat ce-i vine rândul). După ce au căzut împreună de acord asupra unei noi modalităţi, o pot pune în practică.
Un al treilea pas este introducerea competiţiei cu o altă grupă (de aceea este nevoie de 4 grupe), pentru a vedea dacă cealaltă poate dobândi un timp mai bun decât al lor. Cealaltă grupă are dreptul la 2 încercări. După ce şi aceştia au încercat, permite-i celuilalt grup să mai încerce o dată.

Lecţie/obiective:
Reţinerea mult mai bine a numelor, interacţiune, lucru în echipă, punct de plecare pentru o discuţie despre competiţie

Discuţie: La încheierea jocului, se va face o discuţie tot pe grupe –fiecare dintre cele 2 grupe aflate in competiţie se vor uni într-una – despre competiţie. Ca punct de plecare ar putea fi următoarele întrebări:
a. În ce măsură a stricat sau nu competiţia farmecul jocului?
b. Când v-aţi simţit mai bine, atunci când aţi vrut să micşoraţi timpul avându-mă etalon pe voi sau când v-aţi aflat în competiţie cu cealaltă grupă? Răspunsurile să fie însoţite de argumente
c. Este competiţia rea?
d. Care ar putea fi efectele ei în viaţa de zi cu zi?
e. Cum te-ai simţit atunci când ai pierdut?
f. Ce anume te ajută să creşti mai mult…competiţia sau provocarea de a te depăşi pe tine?
g. Şi cred că lista ar putea continua.

(Traducere si adaptare dupa Quicksilver - Karl Rohnke si Steve Butler, Kendall/Hunt Publishing Company, 1995)

Niciun comentariu: