11 mar. 2012

Omul anotimp


Exista oameni care trec prin vietile noastre asemenea unor anotimpuri. Cu inceputuri si sfarsituri mai mult sau mai putin bine determinate.
In calendarul oamenilor anotimp solstitiul si echinochtiul nu au niciodata date fixe. Exista oameni care ne sunt veri, veri cu ploi care se apropie de departe, cu varfuri cucerite, cu hohote de ras si visuri cu ochi mari.
Altii ne sunt toamne cu multa culoare si asteptari dupa autobuze care mi-as fi dorit sa nu mai vina. Toamne cu zambet larg in mijlocul unui cantec serios si mere facute pe jumatate.
Unii sunt ierni. Ierni frumoase chiar. Ierni cu intreceri cu sanii si mandarine mancate cu puf de manusi, ierni cu Beethoven la gura sobei si discutii cu miez care ai dori sa nu se mai termine, ierni cu zile de primavara.
Primaverile au ceva din stangacia unui concert la Ateneu si al unui zambet intre doua masuri, au ceva dintr-o intrebare cu: ma mai lasi o jumatate de ora? si un somn cu zambet de printesa. Exista oameni care ne sunt un an intreg, cu toate anotimpurile lui si mai exista altii care ne sunt visul unei nopti de vara, sau iarna sau celelalte anotimpuri care au mai ramas. Un vis frumos.
Fiecare anotimp poarta in el o lectie, fie ca e vorba de una despre muguri ce stau sa infloreasca sau despre copaci uscati in miez de primavara. Fie ca e vorba de munti ascunsi in ceata, fluturi sau pesteri.
Oamenii asemenea anotimpurilor, ascund in ei lectii. Lectii despre perseverenta si despre rabdare, despre surprizele care vin atunci cand nu te astepti si despre cat de multe lucruri nici macar nu banuiai ca le poti face. Lectii despre frumusetea din spatele lucrurilor amare si despre cat de mult conteaza sa stai drept. Lectii despre zmee si despre ce inseamna sa crezi chiar atunci cand iti vine sa dai bir cu fugitii. Lectii despre ce inseamna sa oferi tot ce ai tu mai bun, fara sa astepti nimic in schimb.
Exista oameni care vin, isi predau lectia si apoi pleaca. Exista veri si toamne si anotimpuri care vin si...pleaca. Poate intr-o zi, cand voi fi terminat de invatat toate lectiile, cineva va ramane. Poate intr-o zi imi va fi mereu primavara, sau vara sau toate anotimpurile la un loc.
Sursa foto

Niciun comentariu: