3 ian. 2017

2016 in 5 lectii si putin

2016 a fost un an lung si plin. Plin de premiere ca: primii 10 km alergati, prima participare la un maraton,  primele ocazii singura pe munte, prima data cand iti cauti mobila pentru casa ta. Unul dintre aceia care aveai senzatia ca nu se mai termina.
A fost unul cu suisuri si coborasuri. Cam ca atunci cand urci pana sus la Fenetre d´Arpette. Si apoi cobori mai bine de 1500 de metrii pana la camping sa iti pui cortul. A fost unul cu multe surprize. Si multe lectii. Dulci si dulci amarui.
1. Uneori cel mai greu nu e sa il ierti pe celalalt ci pe tine. Pentru cuvintele pe care le-ai spus sau pe care nu le-ai spus. Pentru gesturile pe care le-ai facut. Sau pe care nu le-ai facut. Poate pentru consecintele care raman cu tine si care te intampina dimineata cand te trezesti sau iti umplu gandurile pana cand reusesti sa adormi. Si ca iertarea are nevoie de timp. Poate mai ales cand trebuie sa te ierti pe tine.
2. Uneori minunea nu inseamna sa iti traiesti visul cu ochii. Desi poate la fel de bine sa fie si asta. (Ca atunci cand ploaia incepe exact cand ai ajuns in cabana, cand descoperi ca mai aveai pe card exact suma de care aveai nevoie la cumparaturi, sau cand in mijlocul examenului iti vine in minte brusc solutia de care aveai nevoie). Uneori minunea inseamna sa gasesti puterea de a te bucura de lucruri asa cum sunt. De oameni asa cum sunt. De tine asa cum esti.

3. A-ti recunoaste greselile este chiar primul punct pentru rezolvarea situatiei. Ca atunci cand recunosti ca ai pus prea multe lucruri in rucsac si te hotaresti sa faci o revizuire generala a echipamentului pentru a te putea bucura de drumetie mai departe.
4. Lucrurile cele mai surprinzatoare se intampla atunci cand te astepti mai putin. Dar esti dispus sa incerci. Ca atunci cand aplici pentru un job intr-o tara a carei limba abia o vorbesti, sau cand te hotaresti sa faci Le Tour de Mont Blanc in doua (fete) sau cand incerci sa faci traseul mov, sau francez sau rosu de la sala de boulder, sau cand o prietena te invita sa petreci Craciunul impreuna cu ea si familia ei. A....Si mai trebuie sa fii dispus sa te mobilizezi si faci unele lucruri chiar si atunci cand cheful iti lipseste cu desavarsire. S-ar putea sa descoperi la final ca a meritat. Din plin.

5. Nimic nu se intampla peste noapte. Formele de Partizip I nu intra singure in cap, prieteniile nu se construiesc instant, mancarea nu se face singura, cartile nu se citesc singure si nici traseele nu reusesc fara antrenament. Si inca multe alte lucruri.


Ar mai fi putut fi si altele. Despre depasirea limitelor, despre bucuria de a vedea cum cuvintele incep sa se lege intre ele, despre oamenii frumosi pe care ii gasesti atunci cand iti iei inima in dinti si mergi in locuri in care nu cunosti pe nimeni, despre felicitari, surprize si prajituri.



Niciun comentariu: